Colums van het jaar 2004

 

Home Over Douwe Presentatie Boeken

Columns En verder... Contact
 

       > Nieuw! zie boeken

 

 

 

Stoppen met roken

Mijn neef Arie is ouderling geworden!
Op zich niet het vermelden waard, er zijn er wel meer. De één voelt zich er trouwens beter bij dan de ander, maar de meeste zullen het uit roeping doen. Een erebaan is het al lang niet meer, als dat al ooit zo geweest is.
De vergaderingen kunnen mijn neef niet bekoren, maar die horen erbij.
Omdat de gemeente niet zo geweldig groot is, ongeveer 250 zielen, rust er veel werk op enkele schouders. Dat drukt soms door. Zo wordt mijn neef ook nog tot preeklezer benoemd. Dat wil zeggen, naast broeder Eding, die onderwijzer is. En beter geschoold!
Alleen bij verhindering van hem hoeft neef Arie in te vallen. Maar de praktijk wijst uit dat broeder Eding goed strak in zijn vel zit en dus bijna nooit ziek is.
Maar die zondag!
De dominee heeft zijn vrije zondag, dus gaat hij uit preken! Een aanvulling op zijn traktement misschien? En tot overmaat van ramp ligt Eding met griep op bed. Dus moet mijn neef…

Hij heeft er de hele week al slecht van kunnen slapen. De preek, door broeder Eding met zorg uitgezocht heeft hij al meerdere keren op de slaapkamer hardop gelezen. Alle woorden die hem zwaar op de tong liggen, zijn geschrapt en vervangen door andere. Hopelijk met dezelfde strekking!
Anthologie is vervangen door antichrist. Dat ligt hem beter in het gehoor. De zin met het woord antropogene erin heeft hij maar helemaal weggelaten. Wordt de preek ook nog iets korter van.
Zo heeft hij geprobeerd zich de preek eigen te maken. De woorden te eten. Of het zal lukken?

Het zweet staat hem in de handen, als hij éénmaal boven staat. Bijna was hij nog gestruikeld.
Omdat hij, nadat hij na de laatste tree van het trapje naar de kansel had genomen, verder door wilde klimmen.
De vaste onderdelen van de dienst worden in rap tempo afgewerkt. De gemeente krijgt geen gelegenheid om de praktijk van hun leven aan de voorgelezen wet te toetsen. De zes dagen die gearbeid moeten worden, en al het werk dat daarin besloten ligt, zijn nog nooit zo snel voorbij gevlogen. Wat zeg ik, het niet doodslaan, echtbreken en stelen worden zonder punt de gemeente voorgehouden.
Dan de preek!
Mijn neef vraagt zich halverwege de preek af, als zijn keel net zo droog is als het gedeelte wat hij voorleest, waarom de dominee er altijd zo lang over doet.
Hij pakt het glas water en ziet dan dat de wijzer van de klok op halfzes staat.
Nog twee bladzijden!
Arie haalt opnieuw diep adem en struikelt dan over het woord reanimatie. Nou, de gemeente zal het wel begrijpen. Het amen rolt gelijk met de zucht van opluchting de kerkzaal in.
Nu nog het gebed.
Omdat de nood van Arie groter is dan veel andere te benoemen problemen, is het gebed kort.
Opgelucht kondigt mijn neef de collecte aan.
Het zit er op. Ponden lichter gaat hij zitten.
Zijn hand glijdt gewoontegetrouw naar de rechterzak van zijn jas en schudt een sigaret uit het pakje. Steekt hem in zijn mond en als hij in een reflex zijn aansteker te voorschijn tovert, bedenkt hij nog net op tijd dat hij op de preekstoel zit.
De laatste druppels zweet persen zich van schaamte door de poriën van zijn huid naar buiten.
‘Oen’, mompelt hij in de microfoon.
‘Oen!’
Mij is niet bekend is of de gemeente gesterkt is door de gelezen preek. Wel ging mijn neef naar huis met de vaste overtuiging, dat hij nooit een super preeklezer zou worden.
Maar stoppen met roken, staat hoog op zijn agenda!

Douwe Janssen

 

 

 

 

 

 

meer volgt

 

 

 

 

 






Wilt u één van deze columns gebruiken, stuur dan een mail naar douwe@douwejanssen.nl


pijl naar boven
Verhalen Boeken Presentatie Contact

 

Copyright © Douwe Janssen,
e-mail: douwe@douwejanssen.nl

Laatst bijgewerkt: 14 februari 2018